SR
EN

Dnevnik iz Berlina i kako je evropski PR oskar stigao u Srbiju

09.01.2024.   •   Vesti o agenciji
Dnevnik iz Berlina i kako je evropski PR oskar stigao u Srbiju
Nije nam prvi put ove godine da smo verovali u agencijske projekte i poslali kandidature za evropske PR nagrade. Nije ni prvi put da smo ušli u finale ili osvojili priznanja. Ali, za Chapter 4 PR u Srbiji, ovo je prva European Excellence Award (EEA), a nosi i posebnu čast jer predstavlja priznanje za izuzetan kvalitet i kreativnost u komunikacijama, u konkurenciji sa više od 700 najboljih evropskih projekata. 

U Berlin smo došli nepripremljeni za nemačku zimu i vejavicu, ali puni entuzijazma jer smo među finalistima za EEA imali čak dva projekta naše agencije iz Srbije – projekat „Zdravo dvadesete“ kompanije Galenika i projekat „Plus za planetu – promena počinje od tebe“ kompanije PepsiCo. 

Nošeni mišlju da je i to veliki uspeh, ali priželjkujući „oskara“ u svojim rukama, stigli smo u Wintergarten teatar. To je varijete teatar podignut 1887.godine, koji je, nakon razaranja u Drugom svetskom ratu, nikao još lepši i raskošniji. Ovo zdanje naizgled nonšalantno nosi breme istorije, a zapravo predstavlja pouku o upornosti i suočavanju sa izazovima. 

Bilo je tačno 19 časova te večeri u Berlinu 8. decembra 2023. godine. Muzički šlagvort benda na sceni bio je znak da počinje gala događaj i izuzetan kabaretski program koji je bio uvod u dodelu nagrada. Akrobatsko-umetnički nastup Kristine Bautine na sceni imao je meditativni efekat – postojali su samo sada i ovde i raskoš njene tačke u ovom nesvakidašnjem ambijentu. Voditelj programa je bio fantastični Erik Eklund, besprekorno pripremljen, fleksibilan za neminovno nepredviđene situacije i istovremeno dovoljno zabavan da ni jednog trenutka ne poželite da pogledate u telefon. 

Stigla je na red i naša kategorija. Nominovani finalisti su najavljeni, srce nam je dva puta zaigralo – zbog dva klijenta i dva naša projekta koji su predstavljeni. Za pobednika u kategoriji Balkan proglašen je projekat – „Plus za planetu – promena počinje od tebe“ kompanije PepsiCo i agencije Chapter 4! 

Kao i u kategorijama pre naše, iz publike se zaorila podrška kolega. Izlazeći na scenu, čuli smo gromoglasan aplauz. To je saveznički, kolegijalan aplauz koji nosi poštovanje, poverenje u žiri, organizaciju, struku i njen integritet. Posvećenost kolega iz čitave Evrope da isprate i podrže jedni druge je bila neverovatna tokom cele večeri. 

I dalje smo preplavljeni osećanjem ogromnog ponosa na ceo tim, klijente i zajedničku saradnju. Ova nagrada predstavlja krunu dosadašnjeg rada i ogromnu čast. I beskrajno smo srećni i zahvalni što smo primer najvišeg evropskog kvaliteta profesije. Oba naša projekta u finalu su bila fokusirana na društvenu odgovornost kompanija klijenata, što im daje poseban značaj jer uspešno poslovanje je ono sa svrhom. 

Dubok naklon svim finalistima i svim dobitnicima European Excellence nagrade, ali i svima koji su bili dovoljno vredni i hrabri da se kandiduju i veruju. Posebne pohvale za organizaciju jer znamo koliko su kompleksni vrhunski događaji, posebno kada svake godine pokušavate da nadmašite sebe i visoka očekivanja. 

Bila je ovo jedna dobra godina za naš tim i Chapter 4 PR agenciju. Proširili smo saradnju sa postojećim klijentima, osvojili smo i nove klijente i nove projekte ove godine, interno smo se usavršavali na različitim treninzima, trudili smo se da doprinesemo razvoju struke kroz učešća na različitim konferencijama, a na kraju su stigle i nagrade, pa čak i ona najveća i najsjajnija. 

PR i komunikacije su profesija koji zahteva rad i posvećenost ne samo aktuelnim projektima već i kontinuiranom učenju, fokusu na strategiju, negovanju radoznalosti i kreativnosti i stimulisanju inovacija. To je stalni razvoj. 

U ovoj godini nam svima želimo upravo istrajnost i razvoj, slušanje, razumevanje i dobru komunikaciju, kao i mnogo izvanrednih ideja koje pomeraju granice i upisuju se u knjigu najbolje prakse.

***
 
Tekst je objavljen u novom broju Profit magazina.