SR
EN

Jeftinija „zelena“ struja za domaćinstva u Srbiji

25.01.2024.   •   Vesti klijenata
Jeftinija „zelena“ struja za domaćinstva u Srbiji
Kao dugogodišnji lider u oblasti obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi, kompanija CWP Europe obeležila je 2023. godinu značajnim postignućima, od kojih je ključan bio projekat Vetrozelena u Srbiji. 
CWP se u aprilu prošle godine udružio sa kineskom kompanijom PowerChina Resources kako bi na području grada Pančeva izgradili vetroelektranu Vetrozelena, instalisanog kapaciteta 300 MW, koja će po završetku izgradnje 2025. godine postati najveća vetroelektrana u Srbiji i jedna od najvećih u regionu. 

U razvoju vetroparkova i solarnih elektrana CWP je postavio nove visoke standarde u ostvarivanju zelenih ciljeva i jačanju lokalnih zajednica. Vetrozelena je samo jedan od projekata kompanije CWP u Srbiji, u kojoj ona razvija čak 1.600 MW projekata koji koriste OIE. U finalnoj fazi razvoja su i solarne elektrane Solarina, koja se nalazi na području grada Zaječara, i Kima Solar u Sjenici, koje će značajno doprineti povećanju kapaciteta solarnih elektrana u Srbiji. 

„Solarni projekti u regionu ostvaruju značajan napredak, dostižući ukupni kapacitet od otprilike 7.6 GW – a Srbija u ovom trenutku ima plan da integriše solarne kapacitete od 1.73 GW do 2030. godine. Naši projekti Solarina (150 MW) i Kima Solar (50 MW) značajno će doprineti ovom cilju, kao i diversifikaciji energetskog miksa“, ističe Jovanka Atanacković, direktorka projekata za tržište Srbije u kompaniji CWP Europe. 

CWP dodatno potvrđuje svoju ulogu lidera u razvoju projekata obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu kroz prisustvo još tri projekta u ranim fazama razvoja – hibridne elektrane Equinox Power (200 MW) i vetroelektrana Vetrogon (432 MW) i Lederata Energy (150 MW). 

Ceo tekst možete pročitiati na veb-sajtu dnevnog lista Blic.