SR
EN

Maja Turković dobitnica priznanja „Liderka energetske tranzicije“

21.09.2023.   •   Vesti klijenata
Maja Turković dobitnica priznanja „Liderka energetske tranzicije“
Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe jedna je od tri ovogodišnje dobitnice priznanja „Liderka energetske tranzicije“, koje dodeljuje organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, za izuzetne rezultate i posvećenost u energetskoj tranziciji, demokratizaciji i decentralizaciji energetike u Srbiji. 

Priznanje „Liderka energetske tranzicije“ dodeljeno je prvi put na konferenciji „Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju“, koju je organizovala WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici, klimatskoj akciji i zaštiti životne sredine. Maja Turković je nagrađena u kategoriji „Žena u biznisu i investicijama“, a zbog svog pionirskog doprinosa razvoju obnovljivih izvora energije u Srbiji, višedecenijskog iskustva u sektoru, aktivnog angažmana u kreiranju energetske politike i izvanrednog doprinosa zajednici kroz podršku mladima i promocije ženskog učešća u energetici. 

Povodom dodele nagrade, Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe izjavila je: „Osećam se počašćenom što sam deo zajednice izuzetnih žena koje svojim predanim radom ostvaruju pozitivne i značajne promene u energetici. Ova nagrada predstavlja za mene inspiraciju i motivaciju da nastavim da ulažem napore u dalje jačanje oblasti obnovljivih izvora energije, inovacija i održivih rešenja, sve to zahvaljujući kompaniji CWP Europe, koju sa ponosom predstavljam.“ 

Nagradu „Liderka energetske tranzicije“ ove godine dobile su i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, u kategoriji „Donosilac odluke na nacionalnom i lokalnom niovu“, i Ana Džokić, u kategoriji „Građanske energetike“. 

Projekat WISE Srbija promoviše aktivno učešće i ulogu žena u održivoj energetici. Pokrenut je 2017-2018. godine kada je osnovana WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici kao jedna od prvih mreža ove vrste u Evropi i svetu. Projekat sprovodi organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ u okviru projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ i uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije. 

CWP Europe je vodeća kompanija za razvoj projekata obnovljive energije u Jugoistočnoj Evropi. Tokom proteklih 15 godina, CWP Europe je investirao u održivi razvoj i energetsku tranziciju u regionu i već je uspešno razvio najveće vetroparkove u regionu. Trenutno razvija preko 6 GW kapaciteta obnovljive energije u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Moldaviji i Ukrajini. CWP Europe je zajednička kompanija CWP Global, vodeće globalne kompanije za obnovljive izvore energije, i Mercuria Energy Trading, jednog od najvećih svetskih nezavisnih trgovaca energijom sa više od 140 milijardi dolara prihoda.