SR
EN

Mogu li PR profesionalci pomoći da se vrati poverenje u medije?

28.03.2023.   •   Vesti iz struke
Mogu li PR profesionalci pomoći da se vrati poverenje u medije?
Nedavno objavljeno istraživanje Gallup & the Knight fondacije pokazuje da 50 odsto ispitanika u Americi veruje da većina medijskih kuća namerno dezinformiše javnost kako bi joj nametnuli određena gledišta. Ukratko, tako razmišlja polovina Amerikanaca, što je prilično alarmantan podatak.

Taj problem, nažalost, nije vezan samo za SAD. Prema sličnoj studiji sprovedenoj prošle godine u 40 zemalja širom sveta, mnoge demonstriraju ozbiljan nedostatak poverenja u medije, koji u nekim od zemalja prevazilazi rezultat iz Amerike. Kada je reč o tome koliko građani veruju medijima, uz SAD su se među najlošije u svetu, svrstale Slovačka, Mađarska, Tajvan i Grčka.

Kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana, istraživanje koje je rađeno 2021. pokazuje da u tom kontekstu, ne zaostajemo puno za Amerikom i svetom. Stopa nepoverenja u medije na ovim prostorima najizraženija je u Crnoj Gori gde iznosi 62 odsto, a najniža u Bosni i Hercegovini sa 48 odsto. U Srbiji medijima ne veruje 51 odsto ispitanika prema pomenutom istražithevanju.

Ceo tekst dostupan je ovde.