SR
EN

Rezultati MOL Grupe u prvom kvartalu: jaka EBITDA vođena odličnim internim performansama

15.05.2023.   •   Vesti klijenata
Rezultati MOL Grupe u prvom kvartalu: jaka EBITDA vođena odličnim internim performansama
MOL Grupa objavila je svoje finansijske rezultate za prvi kvartal 2023. MOL Grupa je u prvom kvartalu 2023. ostvarila 714 miliona USD čiste CCS EBITDA, uprkos regulatornim preprekama i smanjenju cena nafte i gasa. Snažan učinak je bio rezultat solidnih internih performansi u svim odeljenjima: Consumer Services segment se oporavio od prošlogodišnjih najnižih vrednosti, Upstream obim proizvodnje je porastao, a prerada je ostala profitabilna u Downstream segmentu. MOL je u prvom kvartalu 2023. ostvario preko 500 miliona USD pojednostavljenog slobodnog toka gotovine, skoro isto kao i u prethodnom kvartalu i u istom kvartalu prošle godine, pri čemu su sve divizije dale svoj udeo. 

Predsednik i izvršni direktor Zsolt Hernádi prokomentarisao je rezultate: “MOL Grupa je ostvarila stabilne rezultate u prvom kvartalu 2023. godine, pošto su normalizovani makro uslovi uglavnom bili ublaženi dobrim internim rezultatima divizija. Naša kompanija je dostigla važne prekretnice u podršci energetskom suverenitetu regiona, Upstream divizija je uspela da poveća obim domaće proizvodnje, isporučili smo sopstvenu naftu iz Azerbejdžana u Evropu i nastavili smo sa investicijama omogućavajući našim rafinerijama koje nemaju izlaz na more da pristupe sirovoj nafti iz različitih izvora. Pored toga, divizija Consumer Services je iz prošlogodišnje krize izašla jača i počeli smo sa radom u Poljskoj. 

Godinu dana nakon početka rata u Ukrajini, jasno je da su ekonomske posledice tu da i dalje menjaju sliku evropske energetske scene. Uprkos negativnom uticaju regulatornih prepreka, naš integrisani, otporni poslovni model pokazao se uspešnim u ovom veoma izazovnom okruženju, omogućavajući nam ne samo da nastavimo sa našim naporima na diversifikaciji, već i da ostanemo na pravom putu sa našim transformacionim projektima.” 

Više možete pročitati ovde.