SR
EN

Tri načina kako da unapredite zadovoljstvo zaposlenih

13.07.2023.   •   Vesti iz struke
Tri načina kako da unapredite zadovoljstvo zaposlenih
Čak 85 odsto članova odbora kompanija veruje da ulaganje u razvoj organizacione kulture treba da bude prioritet i prepoznaju značaj ovoga kao integralnu komponentu svake poslovne strategije. Sa druge strane, 50 odsto zaposlenih smatra da nedostatak promišljanja o razvoju organizacione kulture, predstavlja prepreku samoj transformaciji organizacije. Inkluzivna organizaciona kultura, praćenje trendova i osnaživanje zaposlenih tri su ključne oblasti na koje svaka kompanija treba da se fokusira ukoliko želi da ostvari dugoročnu stabilnost, pokazuje studija koju je nedavno spovela nemačka konsultantska kuća Horváth. 

Organizaciona kultura: sistem zajedničkih uverenja, vrednosti i normi 

Pozitivno iskustvo zaposlenih dovodi do veće angažovanosti, produktivnosti i opšteg zadovoljstva poslom. Zaposleni koji se osećaju cenjeno i podržano imaju veću verovatnoću da napreduju na narednu poziciju, što dovodi do više nivoa učinka i boljih poslovnih rezultata. Stvaranje inkluzivne organizacione kulture, poverenja i otvorene komunikacije predstavlja najvažniji segment za uspeh jedne poslovne zajednice. 

,,Kultura kompanije je ono što pravi jednu od suštinskih razlika prilikom izbora poslodavca, zadržavanja kadrova i imidža na tržištu rada. Istovremeno, važno je imati u vidu da se ona razvija i transformiše u skladu sa trendovima i promenama u samoj firmi. U vremenima opšteprisutne organizacione transformacije, kultura kompanije je „lepak“ koji drži zaposlene na putu do zajedničkog cilja, pruža im osećaj svrhe i psihološku sigurnost. Takođe, to je i „recept“ za ostvarivanje poslovnih performansi kompanija’’, istakla je Maria Boldor iz konsultantske kuće Horváth. 

Ostatak teksta dostupan je na veb-sajtu Sveonovcu.rs.