SR
EN

U polovini centralno-evropskih zemalja kartice popularnije sredstvo plaćanja od gotovine

14.12.2023.   •   Vesti klijenata
U polovini centralno-evropskih zemalja kartice popularnije sredstvo plaćanja od gotovine
U istraživanju koje je sprovela kompanija CEPER u 12 zemalja Centralne Evrope, apsolutna većina stanovništva poseduje kreditne ili debitne kartice. Međutim, u šest zemalja preko 50 odsto ispitanika češće plaća gotovinom nego karticama. Među njima je i Srbija, gde 78 odsto ispitanika poseduje karticu, a čak 71 odsto češće koristi gotovinu u odnosu na platne kartice. 

Kako se u Centralnoj Evropi otvara praznična sezona, u centru pažnje nije samo potraga za savršenim poklonima, već i preferencije oko načina plaćanja koje oblikuje iskustvo praznične kupovine. Istraživanje kompanije CEPER pruža uvid u to kako stanovnici upravljaju svojim transakcijama. 

Debitne i kreditne kartice su široko prisutne u Centralnoj Evropi, sa preko 80% ispitanika koji ih poseduju u zemljama kao što su Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske i Slovenije. Austrija ima vođstvo sa čak 93% ispitanika koji imaju platne kartice. Međutim, pravo iznenađenje je u tome koliko Evropljana i dalje preferira gotovinu, posebno u Austriji, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Rumuniji. U ovim zemljama preko 50% ispitanika daje prednost gotovini. Procenat onih koji uvek ili češće plaćaju gotovinom (nego što koriste kartice) u Srbiji iznosi 71%. U Crnoj Gori – čak 76%. 

S druge strane, u Češkoj, gde je stopa penetracije kartica 90%, čak 69% ispitanika više voli da koristi kartice u odnosu na gotovinu – Česi su zapravo i najviše naklonjeni korišćenju kartica. 

Lojalnost tradicionalnim gotovinskim transakcijama primetna je u zemljama poput Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Rumunije. U svim ovim zemljama više od 20% ispitanika insistira na tome da baš uvek koriste gotovinu. U Srbiji je taj procenat 41%, dok Crna Gora vodi sa upadljivih 51% ispitanika koji preferiraju opipljivu pouzdanost gotovine. Drugim rečima, dok su i drugi načini plaćanja široko dostupni za Evropljane, oni se u velikom procentu drže gotovine. 

Iako je vlasništvo nad najsavremenijim pametnim uređajima u porastu, čini se da je njihova integracija u platno okruženje još uvek manje rasprostranjena. Iznenađujuće je da je čak 55% ispitanika u Centralnoj Evropi reklo da nikada ne koristi pametne uređaje za beskontaktna plaćanja. 

U Srbiji je jedna petina, to jest 20% ispitanika, rekla da uvek ili ponekad koristi pametne uređaje za beskontaktno plaćanje, što je procenat identičan kao u Severnoj Makedoniji, a u Crnoj Gori iznosi 33%. Najveća penetracija korišćenja pametnih gadžeta za plaćanja zabeležena je u Češkoj, Poljskoj i Rumuniji. U Rumuniji je 44% ispitanika izjavilo da ponekad ili uvek koristi elektronske uređaje za plaćanje, u Češkoj i Poljskoj 41% ispitanika.
U polovini centralno-evropskih zemalja kartice popularnije sredstvo plaćanja od gotovine