SR
EN

Važno je negovati kreativnost

30.04.2024.   •   Vesti o agenciji
Važno je negovati kreativnost

Milena Avramović Bjelica, izvršna direktorka i suosnivačica agencije Chapter 4 razgovarala je za magazin Bazar povodom nedavnog priznanja PRO PR Globe, a intervju prenostimo u celosti.

***

Među 25 dobitnika prestižne PRO PR GLOBE renomirane nagrade u oblasti komunikacija, ove godine se nalazi i Milena Avramović Bjelica, izvršna direktorka i suosnivač agencije Chapter 4 Communications Consulting, koja u razgovoru za Bazar govori o tome šta za nju znači ovo priznanje, kao i o položaju struke odnosa sa javnošću.

Možete li nam, za početak nešto više reći o samoj nagradi?

PRO PR Globe Awards je međunarodna nagrada, koju je pokrenuo Danijel Koletić, vlasnik Apriori World agencije i kolega sa iskustvom i kontaktima širom sveta. Nagrada se dodeljuje u okviru PRO PR konferencije koja se svake godine održava u drugoj zemlji nekadašnje Jugoslavije.  Međutim, specifičnost ovog priznanja, za kolege širom sveta, je u tome da ona nagrađuje pojedince, a ne projekte, koji svojim radom doprinose kvalitetu profesije odnosa s javnošću na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou. 

Dobitnike nominuju nekadašnji dobitnici ovog priznanja, ali i članovi četiri najvažnije svetske institucije koje okupljanju predstavnike struke komunikacija: Public Relations and Communications Association – PRCA, International Public Relations Association – IPRA, The International Communications Consultancy Organisation – ICCO i Chartered Institute of Public Relations – CIPR.

Šta za Vas znači ova nagrada?

Bila sam vrlo iznenađena kada me je Danijel Koletić obavestio da sam dobitnik ove  značajne nagrade. Srećna sam i ponosna što sam se našla među vrsnim profesionalcima koji su ovu nagradu primili prethodnih godina, ali i ove godine. Zaista mi mnogo znači, ne samo lično, jer do nje ne bi došlo da nemam svakodnevnu podršku, pre svega moje prijateljice i partnerke Tamare Bekčić sa kojom sam osnovala PR agenciju Chapter 4 pre skoro 15  godina, ali i podrške celog našeg tima. Značaj ove nagrade je još veći jer je dodeljuju kolege, komunikatori, pa je i odgovornost na dobitnicima velika jer moraju da nastave da unapređuju i daju doprinos struci i ubuduće. Pored mene, ove godine iz Srbije su nagradu dobile i Andrea Brbaklić, Suzana Miličić i Jelena Milašinović, a ovogodišnji dobitnici dolaze iz čak 15 zemalja.

Kako izgleda struka odnosa sa javnošću danas i šta se očekuje u budućnosti?

Naša industrija se konstantno razvija, u smislu da se razvijaju alati i kanali. Napredak tehnologija i razvoj interneta i različitih platformi ubrzao je komunikaciju i omogućio dvosmernu komunikaciju sa potrošačima i klijentima u realnom vremenu. Ali u osnovi svake uspešne komunikacije leži strateški pristup kontinuiranoj komunikaciji kojom se prate poslovni ciljevi kompanija ili brendova.

AI će nastaviti da transformiše odnose s javnošću, olakšavajući određene radnje i skraćujući vreme pripreme nekih materijala. Čet-botovi će nastaviti da poboljšavaju korisničko iskustvo i omogućavaju bržu distribuciju poruka. Još više će se koristiti video i podkast sadržaji u komunikaciji. Posebno podkasti, jer se mogu slušati i kad ste u pokretu, a video pomaže da se u par sekundi ili minut komunicira mnogo zanimljivih i korisnih informacija. Društveni mediji, interaktivni sadržaj i influenseri će nastaviti da budu kanali kojima kompanije i brendovi pokušavaju da ostvare personalizovanu vezu sa korisnicima i osiguraju dobru reputaciju.

Sa svojim iskustvom i kao direktorka uspešne Chapter 4 PR agencije, šta biste poručili mlađim kolegama?

I naša industrija, kao i druge, susreće se sa ozbiljnim izazovom talenata i kako pronaći adekvatan kadar koji je spreman da stalno uči, da se razvija, da zna kako da iskoriste prilike, plasira priče, neguje reputaciju, jača medijske veze i uopšte da želi i zna da uspostavi trajnu vezu sa klijentima i različitim javnostima. Odnos u PR-u je sve, a on se gradi na poverenju. Onaj ko želi da se bavi PR-om mora da razmišlja strateški, da ume da sagleda širu sliku, da zna gde da traži informacije, da bude timski igrač, da obraća pažnju na detalje. Važno je da neguje svoju kreativnost, ali i da je spreman stalno da se razvija i da gleda starije kolege, njihova dostignuća, a opet da uči i iz njihovih grešaka. Podjednako je važno da radi i ponaša se u skladu sa etičkim pravilima, da jasno, istinito i transparentno komunicira.

Važno je negovati kreativnost