SR
EN

Zahvalnica za Chapter 4 povodom podrške Nacionalnom danu davanja

12.10.2021.   •   Vesti o agenciji
Zahvalnica za Chapter 4 povodom podrške Nacionalnom danu davanja
Povodom 9. oktobra, Nacionalnog dana davanja, Srpski filantropski forum, USAID i Fondacija Ana i Vlade Divac organizovali su događaj sa temom „Spasimo hranu, spasimo humanost“ spasimohranu.rs. Organizacijama koje su donatorski podržale inicijativu, uručene su zahvalnice, a među njima je i agencija Chapter 4. Ponosni smo što već drugu godinu za redom aktivno podržavamo aktivnosti Srpskog filantropskog foruma. 

Nacionalni dan davanja se obeležava već četvrtu godinu za redom, na dan rođenja Mihajla Pupina, a na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i Koalicije za dobročinstvo. Obeležavanjem ovog dana obnavljamo kulturu davanja i podižemo svest o bogatoj i važnoj filantropskoj tradiciji našeg društva. 

Srbija je, po pitanju dobročinstva zabeležila veliki pomak na listi Svetskog indeksa davanja, organizacije Charitable Aid Foundation (CAF), sa 129. mestu 2018. godine, ove je na 48. mestu, što je veoma važan podatak, posebno u uslovima korona virusa. Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Koalicija za dobročinstvo, predvođena Fondacijom Ana i Vlade Divac, 2018. započela je Projekat za unapređenje okvira za davanje. Cilj projekta je promovisanja filantropije i stvaranja podsticajnijeg okruženja za davanje, što omogućava i inspiriše sve veći broj ljudi i kompanija da čine dobra dela i doniraju više. Prema izveštaju Catalyst Balkans, tokom 2020. građani i kompanije u Srbiji donirali su više od 90 miliona evra za opšte dobro, što je 2,7 puta više nego u 2019. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. 


Više informacija o samom projektu možete pronaći na linku.